Packa smart handbagage

På senare år har weekendresan ökat stadigt i popularitet. Om du reser en långhelg har du stora möjligheter att resa lätt genom att packa smart handbagage. Vi visar dig exempel på vad du ska packa ner i handbagaget och vilka fördelar det finns med att resa med enbart handbagage. Häng med!

Packa handbagage smart - 5 förslag

Pass och biljetter

Att ha snabb tillgång till pass och biljetter är det viktigaste av allt på flygplatsen. Det är även en god idé att ha en utskriven version av boardingkortet i väskan, även om du har det digitalt. Att förbereda dig för mobilstrul är tråkigt, men du kommer tacka dig själv om tekniken strular.

Extra ombyte

Vid längre förseningar kan det vara skönt att veta att du har ett ombyte i handbagaget du snabbt kan svida om till. Det kan också vara skönt att ha ett tunnare ombyte att byta om till när du kommit fram till ett varmare land.

Mediciner

Packa inte ner dina mediciner i den incheckade resväskan. Om väskan kommer bort kan hela semestern vara förstörd. Att ständigt ha uppsikt över handbagaget med dina mediciner är mycket tryggare. Ett tips är att ta med läkarintyg eller recept för att vara på den säkra sidan om frågor skulle uppstå på flygplatsen. Läs mer hos Transportstyrelsen vad som gäller kring mediciner och handbagage.

Öronproppar

Öronproppar tar minimalt med plats och kan rädda dig från höga ljud både på resan och när du är framme vid din slutdestination. På flygresan kan det vara guld värt att få en stunds avkoppling och tystnad runt om dig vilket du får med öronproppar.

Dator och kamera

Lägg dina dyrbaraste ägodelar i handbagaget, exempelvis datorn och andra elektronikprylar. Då kan du själv ha uppsikt över bagaget och du slipper oroa dig för att det kommer bort på vägen. Läs mer i artikeln Elprylar i bagaget? Detta ska du tänka på!

Packa i handbagage - 5 fördelar

1. Smidig packning med kabinväska

Handbagage, eller kabinväskor som det också kallas, är gjorda för att underlätta för dig som reser. Nu för tiden finns det både mjuka- och hårda kabinväskor med hjul.

2. Kostnaden

Många lockas av flygbolagens lockpriser. Vi är många som fått fått en tråkig överraskning när biljettens slutsumma presenteras, med incheckat bagage tillagt. En incheckad väska kostar idag upp till 500 kr och utgör en stor del av biljettpriset. Denna kostnad slipper du om du bara reser med handbagage.

3. Tidsvinsten

Om du åker på en resa över en långhelg har du ofta ett ganska späckat schema med hållpunkter och sevärdheter du vill hinna med. Med endast handbagage som packning slipper du att köa för att checka in din väska, och vänta på din väska när du är framme. På så sätt får du mer tid på resmålet.

4. Packa smart

Faktum är att en kabinväska eller handbagage rymmer mer än vad många tror, i alla fall om du läser tips om att packa smart innan du påbörjar packandet. Ofta packar vi ner för mycket kläder och många plagg blir oanvända. Bestäm dig för olika outfits redan innan du åker iväg, det underlättar packandet.

5. Undvik bagagestrul

Om du bara åker med handbagage är du garanterad att undvika bagagestrul. Du har själv uppsikt över ditt handbagage under hela resan och bagaget är inte ”i händerna” på flygbolaget.

Inte tillåtet i handbagage

Du får inte ha…

  • Vätskor över 100 ml/behållare
  • Inga vassa saker (rakblad, sax, fickkniv etc)
  • Korkskruv
  • Pulverliknande ämnen över 350 ml

Bestämmelser kring vätskor och handbagage uppleves ofta som lite klurigt. Vi rekommenderar att du läser Transportstyrelsens information om vätskor i handbagaget för att få full koll på ämnet.